Gezond eten is binnen handbereik

Eetproblemen te lijf gaan met het Voedingsadviesbureau

Iedereen wilt een gezond eetpatroon met een daarbij behorend gezond gewicht. Voor de één is dat moeilijker te behalen dan voor de ander, want ieder mens en elk lichaam is uniek. Heb je elk dieet al geprobeerd? Of weet je niet waar je moet beginnen? Kom langs bij het Voedingsadviesbureau C. Schaper in Schiedam of Vlaardingen. Ik coach je voor een gezond leven en help je met je eetproblemen.

Mindful afvallen: de nieuwe oplossing voor eet- en gewichtsproblemen

Als je meer snoept of eet als je boos, verdrietig of gefrustreerd bent, ligt de oorzaak van je gewichtsprobleem misschien dieper dan je denkt. Mindful afvallen is een nieuwe methode die je helpt bepaalde eetpatronen te doorbreken en te kijken naar de reden van jouw eetprobleem.

Wat houdt het precies in?

Tijdens een mindful afvaltraject volg je een behandeling die minimaal 8 weken duurt. Je ontdekt je valkuilen en leert hoe je van binnenuit een evenwichtige relatie met eten krijgt. Het programma heeft duidelijke stap-voor-stap richtlijnen en bevat veel voorbeelden uit de praktijk.

Je hebt misschien wel meerdere diëten gevolgd zonder het gewenste resultaat te bereiken en weet niet meer wat je moet doen. Door je te richten op jezelf - in plaats van alleen te kijken naar wat je eet - traceren we samen de bron van jouw eetprobleem.

Mindful afvallen is mindful eten

Bewust afvallen betekent aandachtig leren eten. Dat is lastig, maar met de juiste begeleiding en goed advies van een diëtist is het een piece of cake.

Is dit iets voor jou? Of wil je meer informatie over het traject? Kom een keer langs in Schiedam of Vlaardingen of stuur me een bericht.

Omgaan met het prikkelbare darm syndroom

Buikkrampen, een opgezwollen buik of een ongewone stoelgang. De klachten van een prikkelbare darm verschillen per persoon en zijn niet altijd aanwezig. De klachten zijn echter chronisch van aard, erg vervelend en vaak pijnlijk. Ongeveer 8% van de Nederlandse bevolking heeft last van PDS.

Oorzaken

De klachten van de prikkelbare darm worden veroorzaakt door een verstoring in de functie van het maagdarmkanaal. De exacte oorzaak verschilt per persoon, maar bestaat meestal uit een samenhang van:

  • voeding
  • bewegingsstoornissen in de darmen
  • afwijkingen in de darmflora
  • mogelijke ontstekingscellen in de darmen
  • psychosociale factoren

Ik kan je helpen beter om te gaan met je spastische darm en je klachten te verminderen. Bijvoorbeeld door het aanpassen van je voeding of het doen van een diagnostisch dieet zoals het FODMAP-beperkte dieet.

Wat is het?

Bij het FODMAP-beperkte dieet wordt gedurende minimaal 6 weken een aantal producten weggelaten uit de voeding. Daarna volgt een periode van minimaal 5 weken waarin er groepen producten worden getest door deze opnieuw te eten.

Voor wie is het?

Het FODMAP-beperkte dieet is bestemd voor patiënten met een Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Uit onderzoeken blijkt dat bij ongeveer 75% van de PDS-patiënten de klachten verminderen door dit dieet.

FODMAPs

FODMAPs zijn voedingsstoffen (bepaalde soorten koolhydraten), die klachten zoals gasvorming en buikpijn kunnen veroorzaken.

FODMAP is een afkorting voor alle fermenteerbare korte en middellange koolhydraten. Hierbij kan je denken aan lactose (melksuiker) en fructose (fruitsuiker). Door deze fermenteerbare koolhydraten weg te laten kan er getest worden of iemand gevoelig is voor een bepaald soort koolhydraat. 

Nieuwsgierig, of meer weten? Vul daarvoor het contactformulier in en maak een afspraak.

Meer informatie over PDS vind je op de website van de PDS-vereniging.

Vergoeding van de behandeling

Goed nieuws! Je bezoek aan een diëtist of Voedingsadviesbureau wordt helemaal vergoed alleen gaat het wel van je eigen risico af. De afspraken per zorgverzekeraar verschillen. Wat is voor jou van toepassing?

Basisverzekering: 3 uur

Iedereen krijgt per jaar 3 uur aan dieetadvisering vergoed. Houd daarbij wel rekening met je jaarlijkse eigen risico.

Aanvullende verzekering

Je aanvullende verzekering verstrekt soms een extra vergoeding voor voedingsadvies en behandelingen. Vraag het even na bij je verzekeraar of adviseur.

Ketenzorg voor diabetes, COPD en hart- en vaatziekten

Hoor jij bij een van deze groepen? Dan worden je behandelkosten vergoed vanuit de ketenzorg. Dat is een samenwerkingsverband tussen mij, de huisarts en de praktijk verpleegkundige. Het voordeel is dat je geen eigen risico betaalt en je hebt recht op meer behandeltijd dan de gebruikelijke 3 uur.

Goed om te weten

De kosten voor een consult worden bij ons per minuut in rekening gebracht. Voor een intakegesprek worden 30 minuten extra in rekening gebracht, dit in verband met de tijd die nodig is voor administratie. Zoals bijvoorbeeld rapportages, aanvragen drinkvoedingen, overleg ketenzorg en voedingsberekeningen.

Afspraken afzeggen of verhinderd

  • Intakegesprek 60 minuten gesprek en 30 minuten administratie 90 euro
  • 2 de gesprek 30 minuten 30 euro
  • Vervolgconsult 15 minuten 15 euro
  • Vervolgconsult 30 minuten 30 euro

Je hebt in principe geen verwijzing nodig om naar de diëtist te gaan, behalve als ketenzorg op jou van toepassing is. Je kan dus zonder tussenkomst van een arts een afspraak met mij maken bij het Voedingsadviesbureau in Schiedam of Vlaardingen.

Kom gauw langs en maak kennis met me.